Żywienie w chorobach kostno-stawowych
Indeks katalogowy: 9788320041194
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może
dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko
w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko
zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich
przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne,
przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie
immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym
jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki
odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w
tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu
kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną
część książki Autorka poświęca przykładowym
jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach
układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120
kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
Paczkomaty : | od 10,99 zł |
DPD Pickup : | od 17,00 zł |
Kurier DPD : | od 17,00 zł |
Za pobraniem kurier DPD : | od 20,00 zł |
FEDEX : | od 16,00 zł |
Za pobraniem FedEX : | od 18,00 zł |